Türkiyeli ayrılır mı?
Özel adlara eklenen iyelik, hal ve belirtme ekleri kesme işaretleri ile ayrılır: İstiklal Harbi, Atatürk’üm, Türkiyemiz, Fatih Sultan Mehmet, Muhibbi, Gül Baba, Sultan Ana’lar, Mehmet Emin Yurdakul’ von, Kâzım Karabekir, Yunus Emre, von Ziya Gökalp, Refik Halit Karay, Ahmet Cevat Emre, Namık…
Türkiye’de eki nasıl yazılır?
“Varlık” eki, eklendiği sözcüğün yanına yazılır: deveye kulak (deve-de), yolda kalmak (on the road), ayakta durmak (standing), işte çalışmak (work-te), vb. Bu makale 10 Şubat 2019’da yayınlanmıştır.
Türkiye’nin nasıl yazılır TDK?
Bu kelime sıklıkla yanlış olarak Türkiyenin olarak yazılır. Doğru kullanımı Türkiye formu olmalıdır.
Türkiye nasıl yazılıyor Türkiye?
Türkiye, Aralık 2021’den bu yana uluslararası platformlarda ülke ismi olarak Türkiye yerine “Türkiyeey” ifadesini kullanmaya başladı.
Türkiyeli ne demek TDK?
TDK, “Türk” sözcüğünün “Türkiye’de yaşayan halk ve bu halkın soyundan gelenler” şeklinde tanımlanmasını uygun bulmuştur.
Türkiye Cumhuriyeti gelen ek ayrılır mı?
Türemiş ekler, çokluk ekleri ve özel isimlerden sonra gelen diğer ekler kesme işaretiyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşme, Ahmetler, Mehmetler, Türk, Kemalizm.
Türkiye’de yazarken de ayrılır mı?
Da, de bağlacı -da, -de, -ta, -te durum ekleriyle hiçbir ilgisi yoktur. Yer belirtme eki gelen sözcüğün yanına konur: Yurtta barış, dünyada barış.
Türkiye’ye nasıl yazılır?
Bu kelime sıklıkla Türkiye olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı “Türkiye” olmalıdır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin nasıl yazılır?
Geleneksel T.C. kısaltmalarında (Republik Türkiye) ve T. (Türkçe) dışında büyük harfle yazılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz.
Kısaltmalardan sonra ekler nasıl yazılır?
Küçük harfli kısaltmalara eklenen ekler sözcüğün telaffuzuna göre yapılır: cm, kg, mm, kr.un, vb. Büyük harfli kısaltmaların yanı sıra kısaltmanın son harfinin telaffuzu da dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’den, TRT’den, TL’nin, vb.
Ülkemiz nasıl yazılır TDK?
büyük harfle başlar. Ülkemizin Asya ve Avrupa’da toprakları vardır. NOT: Yer adlarında “deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb.” sözcükleri ilk isimden sonra gelir. Tür belirten ikinci isimler küçük harfle başlar. Ancak, ikinci isim özel isme dahil edilmişse ve her ikisi de amaçlanan kavrama karşılık geliyorsa, ikinci isim de büyük harfle başlar.
Türkiyem derken M ayrı mı?
Bağlılığı belirten bir sahiplik eki varsa, bir kesme işaretiyle ayrılmalıdır. Bu kelime sıklıkla “My Turkey” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım “My Turkey” olmalıdır.
Türkiye’nin eski ismi nedir?
Tarihte “Türk” olarak adlandırılan ilk devlet “Kıbrıs Türk Devleti” idi. Coğrafi bir isim olarak “Türkiye” terimi tarihte ilk kez Bizans kaynaklarında ortaya çıktı. VI. 19. yüzyılda “Türkiye” Orta Asya’yı belirtmek için kullanıldı.
Ülkemizin adı neden Türkiye?
Persler, Orta Asya’da yaşayan Türklerin bölgesine Türkistan adını vermişlerdir. Bu kelime, “Türk” kelimesinin yanına “ikametgah” anlamına gelen Farsça “-estan veya -stan” ekinin eklenmesiyle oluşmuştur. Modern Farsçada Türkiye (ترکیه) kelimesi, insanların yerlerini belirtmek için kullanılan Arapça nisba ekinin bir türevidir.
Ülkemizin tam adı nedir?
Türkiye, resmî adıyla Türkiye Cumhuriyeti, topraklarının büyük bir kısmı Batı Asya’da Anadolu topraklarında, diğer kısmı ise Güneydoğu Avrupa’nın uzantısı olan Doğu Trakya’da bulunan kıtalararası bir ülkedir.
Türkiye’de yazarken de ayrılır mı?
Da, de bağlacı -da, -de, -ta, -te durum ekleriyle hiçbir ilgisi yoktur. Yer belirtme eki gelen sözcüğün yanına konur: Yurtta barış, dünyada barış.
Türkiye ne zaman büyük yazılır?
7. Dil ve lehçe adları büyük harfle başlar: Türkçe, Almanca, İngilizce, Rusça, Arapça; Oğuz, Kazak, Kırgız, Özbek, Tatar vb. 8. Devlet adları büyük harfle başlar: Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Kırım Özerk Cumhuriyeti vb.
Türkiye’nin eski ismi nedir?
Tarihte “Türk” olarak adlandırılan ilk devlet “Kıbrıs Türk Devleti” idi. Coğrafi bir isim olarak “Türkiye” terimi tarihte ilk kez Bizans kaynaklarında ortaya çıktı. VI. 19. yüzyılda “Türkiye” Orta Asya’yı belirtmek için kullanıldı.
TDK hangi kelimeleri değiştirdi?
TDK’ya göre yaklaşık 2 milyon sözcüğün yer aldığı güncel Türkçe sözlüğün 12. baskısında değiştirilen sözcüklerden bazıları şöyle: Doğubeyazıt (eski) / Doğubayazıt (güncel) Horon vurmak (eski) / Horon tepmek (güncel) ) Çiğ börek (eski) / çi börek (güncel)Yeşil zeytin (eski) / yeşil zeytin (güncel)Başlık (eski) / Başlık (güncel)Daha fazla makale…•21 Temmuz 2023