En iyi buğday nasıl yetiştirilir?
10–15 °C sıcaklık, %65 nem, az ışık ve kısmen bulutlu hava uygundur. Güneş yükseldikçe sıcaklık ve nem gereksinimleri artar. Başak döneminden hemen önce yüksek bağıl nem, buğday verimi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Gübreleme, nemi ve yüksek sıcaklıkları düşürerek tahılın kalitesini iyileştirir.
Tarlaya buğday nasıl ekilir?
Kışlık buğdayın 5–8 cm derinliğe ekilmesi verimi artırmada önemli bir etkendir. Ekime hazır tohum yatağı, kuru koşullarda 15–17 kg/gün, sulu koşullarda ise 13–15 kg/gün dozda bir tohum mibzeriyle ekilmelidir. Ekimden önce tohum civa pestisitleriyle muamele edilmelidir.
Buğdayın üretim aşamaları nelerdir?
Un üretimi fabrikalarda sekiz ana aşamada gerçekleşir: Buğdayın satın alınması ve depolanması… Buğdayın temizlenmesi ve yabancı maddelerin ayrılması… 3. Karıştırma işlemi. … Buğdayın yıkanması… Buğdayın tavlanması… Buğdayın öğütülmesi. … 7. Eleme. … 8. Unun paketlenmesi, depolanması ve pazara arzıDaha fazla makale…
Buğday nedir kısa yazı?
Buğday (Triticum), Poaceae familyasından, dünyanın her yerinde yetiştirilen yıllık otsu bir bitkidir. Karasal iklimi tercih eder. Mısırdan sonra dünyada en çok yetiştirilen ikinci tahıldır. Buğday unu, hayvan yemi üretimi için temel bir besindir.
Buğday en çok hangi gübreyi sever?
– Temel gübre olarak 18-46-0 en uygun gübredir. Bu şekilde buğdayın ihtiyaç duyduğu tüm fosforu ve azotun 1/3’ünü karşılayabiliriz. – Buğdayın üst gübrelemesinden sonra en az 15 gün yağmur yağmazsa, bitkiler uygulanan gübrenin en fazla %26’sını emecektir.
Buğday kaç günde bir sulanır?
Buğdayın suya ihtiyacı ne zaman olur? Buğday mahsulü için üç sulama mevsimi yeterlidir. Toprak, mahsulün yetiştirilmesi için uygun nem içeriğine sahip değilse, ek sulama sağlanabilir. Buğday; Ekimden sonra, başak çıkarma ve süt oluşumu sırasında sulama gerekebilir.
Buğdayda iyi verim almak için ne yapmalı?
Genel bir kılavuz olarak buğday yetiştiriciliğinde dekara 600 kg’ın üzerinde verim elde etmek ve dengeli gübreleme sağlamak için 12-14 kg/gün saf azot ve 4-5 kg/gün fosfor dozları yeterlidir. Fosforlu gübreler ekim sırasında veya ekimden önce toprağa uygulanmalıdır.
Buğday yetişme döneminde su ister mi?
Büyüme mevsiminde yeterli ve düzenli yağış varsa buğday sulama olmadan da yetişir. Çok kurak ilkbahar dönemlerinde, tam olarak gelişene kadar sulama yapılabilir. En çok suya ihtiyaç duyduğu dönemler kardeşlenmenin sonu, çiçeklenmenin başlangıcı ve süt üretimidir.
En verimli buğday tohumu hangisi?
Çorum’da bir dekarlık tarlada, ıslah çalışmaları sonucu geliştirilen ve Türkiye’nin farklı bölgelerindeki üreticilerin yaklaşık 20 yıldır tercih ettiği yerli ve milli “Hüseyinbey” tohum çeşidi kullanılarak 1 ton 730 kilogram verim elde edildi.
Buğdayın yetişme koşulları nelerdir?
Buğdayın gelişimi için en uygun koşullar 5-10 ºC sıcaklık ve %60’ın üzerinde nem koşullarıdır. Ayrıca buğday üretimi, yağışın yılda 500-600 mm³ aralığında olduğu yerlerde optimum düzeydedir. [2] Özellikle yağışın bu aralıkta olduğu bölgeler en fazla üretimin yapıldığı yerlerdir.
Buğday çimlendirme nasıl yapılır?
Buğday nasıl çimlendirilir? 1) Buğdayı bir gece önceden yıkayıp suda bekletin. 2) Suyunu süzüp fırın tepsisine yayın.
Buğday kaç günde çimlenir?
Buğdayın çimlenmesi için en az 3-4 derece sıcaklığa ihtiyacı vardır. Toprak sıcaklığı 12-15 derece ise ekilen buğday 7-10 günde topraktan çıkar. Genel olarak buğday dayanıklı bir bitkidir. Buğday her toprakta yetişebilir.
Buğday ekimi nasıl yapılmalı?
Orta Anadolu’da buğday genellikle ekim ayında, özellikle ekim ayının ilk haftasında ekilir. Buğday ekimi, tohum yatağındaki toprak sıcaklığına göre belirlenir. 8 ila 10 derece arasındaki bir toprak sıcaklığı, hızlı kök gelişimi sağlar. Ayrıca, doğru ekim sayesinde bitkiler kış soğuğuna daha iyi dayanabilir.
Buğday neyi sever?
Buğday için en iyi topraklar, yeterli humus, fosfor ve kireç içeren derin, killi-tınlı, tınlı-killi ve kumlu-tınlı topraklardır. Başka bir deyişle, çok killi olmayan, yüksek tarla su kapasitesine (%25-30) ve katyon değişim kapasitesine sahip topraklardır. Buğday yetiştirmek için ideal topraklardır.
Buğdayın özellikleri nelerdir?
Buğday, ekmek ve birçok hamurlu yiyecek için en iyi unu sağlayan bir tahıldır. Buğday tanesi ortalama %13 su, %51 nişasta, %9 protein, %2 yağ ve %1,8 mineral içerir. Buğday, nişasta üretimi için çok uygundur.
Buğdayda iyi verim almak için ne yapmalı?
Genel bir kılavuz olarak buğday yetiştiriciliğinde dekara 600 kg’ın üzerinde verim elde etmek ve dengeli gübreleme sağlamak için 12-14 kg/gün saf azot ve 4-5 kg/gün fosfor dozları yeterlidir. Fosforlu gübreler ekim sırasında veya ekimden önce toprağa uygulanmalıdır.
En verimli buğday çeşidi hangisidir?
Seval buğday çeşidi çok sağlam bir yapıya sahiptir ve soğuğa ve kuraklığa karşı çok dayanıklı olduğu bilinmektedir. Toprağın gübre ile tam reaksiyona girmesini sağlar. Yüksek verimli buğday çeşitleri arasında ilk sırada yer alır.
En verimli buğday nerede yetişir?
Serin ortamlarda yetiştirilmeye uygun buğday, Türkiye’nin her bölgesinde yetiştirilebilir. Ancak kaliteli tahıl ve yüksek proteinli buğday yetiştirmek için en uygun bölgelerden bazıları Orta Anadolu, Marmara, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu bölgeleridir.
Buğdayda kardeşlenme nasıl arttırılır?
Kardeşlenmeyi hızlandırmak için buğdayda kardeşlenme döneminde ilk uygulama dekara 350 cm3’tür. EkosolFarm sıvı solucan gübresi, sonbaharda püskürtme veya yağmurlama sistemleri kullanılarak uygulanır.