Erzurum Tekman neyi meşhur?
Bölgede üretilen bal, şehirde ve ülke genelinde ilgi görmektedir. Ayrıca, özellikle ilçe merkezinde ve köylerde küçük, deneysel halı dokuma kursları ve atölyelerinde uzun vadeli başarı elde edilebilecek çalışmalar yürütülmektedir.
Erzurum Tekman nereye bağlıdır?
1946 yılına kadar Hınıs ilçesine bağlı bir köy iken aynı yıl Tekman ilçesi ilan edilmiş olup Erzurum’a 151 km. uzaklıktadır. Uzaklığı ise ilin güneyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 2197 km2’dir. İlçe Bingöl ve Muş illeriyle komşudur.
Erzurum Tekman’ın kaç köyü vardır?
İklimi Doğu Anadolu’ya özgü olan ve karasal iklimin hakim olduğu Tekman’da yazlar kısa ve serin, kışlar ise oldukça soğuk ve uzun olup 7-8 ay sürmektedir. İlçenin 5 ilçesi, 66 köyü ve bu köylere bağlı 53 mezrası bulunmaktadır.
Tekman nereli?
Memleketi Yozgat Sorgun’dur.
Erzurum en çok neyi meşhur?
Erzurum neyle meşhurdur? Çifte minareli medresesi.
Erzurum’un meyve olarak neyi meşhur?
İspir özellikle meyve ve sebze yetiştiriciliği açısından zengin olup ikliminden yararlanmaktadır. Dut ve dut ürünleri (kurutulmuş meyve pestili, kuru dut, pekmez, köme vb.) en önemli gelir kaynaklarından biridir.
Erzurum Tekman kaç rakım?
İLÇE BİLGİLERİ İlçe Kaymakamının Adı ve Soyadı: Hasan Raşit TAŞKIN İlçe Nüfusu: 25.
Erzurum hangi ile bağlıdır?
Erzurum İli, Türkiye Cumhuriyeti’nin Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir ilidir. İlin kuzeyinde Rize ve Artvin, kuzeydoğusunda Ardahan, batısında Bayburt ve Erzincan, doğusunda Kars ve Ağrı, güneyinde ise Bingöl ve Muş yer almaktadır.
Tekman Kaymakamı kimdir?
Sayın Kaymakamımız Hasan Raşit TAŞKIN, Erzurum Büyükşehir Belediyesi 2024 Yatırım Programı doğrultusunda Çağlar ilçemiz grup yolu alt yapı inşaatı ve plent karışımlı temel imalatı kapsamında Çayırdağı ilçemizde yapılan asfaltlama çalışmalarını inceledi.
Karayazı kürtçe ismi nedir?
Karayazı (Kürtçe Qereyazî veya Qeza), Karayazı ismi Türkçe olup “kötü kader” anlamına gelir. Erzurum’un güneydoğusunda yer alır ve alan bakımından aynı ilin en büyük ilçelerinden biridir.
Hınıs’ın kaç köyü var?
O döneme ait bir kayıta göre, merkez belediyesi Hını’na bağlı 107 köy bulunmakta olup, 43 köyde yerleşim bulunmakta, geriye kalan 64 köy ise boştur.
Erzurum Karayazı köyleri kaç tane?
Karayazı İlçesi’nde beş ilçe (Bayraktar, Yeni Mahalle, Elmaağaç, Karşıyaka, Gültepe), yetmiş bir köy ve altmış altı mezra bulunmaktadır.
Tekman hangi aşiret?
Lolan boyu (Lolan, Lolıj veya Lol), Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde yaşayan ve Zazaca konuşan Dersim boylarına ait bir Zaza boyudur. Pülümür, Çemişgezek, Varto, Nazımiye, Hınıs, Tercan, Aşkale, Tekman, Bayburt, Kelkit, Ardahan, Bingöl, Erzincan, Kahramanmaraş gibi geniş bir coğrafyayı kapsamaktadır.
Tekmanın neyi meşhur?
Meşhur kaya tuzu, balı ve ketenini denemeden Tekman ilçesinden ayrılmamanızı öneririz.
Erzurum Tekman ne zaman ilçe oldu?
İlçemizin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 1517 yılında Osmanlı idaresine katılmıştır. 1946 yılına kadar Hınıs ilçesine bağlı bir köy iken aynı yıl ilçe olmuştur.
Erzurum’un neyi meşhur eşya?
Erzurum, Oltu işçiliğiyle dünya çapında ün kazanmıştır. Oltu taşı ve gümüşten yapılmış boncuklar, ağızlıklar, bilezikler, kolyeler, broşlar, küpeler ve tokalar bölgenin önemli hediyelik eşyaları arasındadır.
Erzurum’un neyi meşhur gezilecek yerler?
Çifte Minareli Medrese. 13. yüzyılda inşa edilen Çifte Minareli Medrese, Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerini günümüze kadar koruyan bir yapıdır. … Üç Türbe. … Erzurum Kalesi. … Erzurum Ulu Camii. … Palandöken Kayak Merkezi. … Narman Peri Bacaları … İspir Yedigöller.
Erzurum’daki doğal güzellikler nelerdir?
Erzurum’da gezilecek yerler arasında Narman Peri Bacaları, Tortum Gölü ve Tortum Şelalesi gibi eşsiz doğa alanları yer almaktadır. Aynı zamanda Erzurum’da gezilecek yerler arasında yer alan Palandöken Dağı, kış sporlarının merkezi olarak bilinmekte olup doğa severlerin büyük ilgi odağı olmaktadır.
Erzurum nasıl bir şehirdir?
Erzurum genel olarak yüksek ve plato özelliğindedir. Güneyinde Palandöken, kuzeyinde Kargapazarı ve dağlarla çevrili bir ildir. İlimizde bulunan diğer dağlar ise Dumlu Dağları, Güvercin Dağları ve Mescit Dağları’dır. Erzurum Türkiye’nin en yüksek rakımlı (1900 m) illerinden biridir.